Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Να μπορείς να χαμογελάς στον καθρέφτη

Καμιά φορά με πιάνει μια τρέλα και θέλω να μιλήσω για μένα. Άλλο και τούτο. Τι το ενδιαφέρον μπορεί να έχει για τον οποιοδήποτε τι λέω εγώ για μένα; Άλλωστε δεν ξέρω και τι να γράψω. Ποτέ στη ζωή μου δεν κατάφερα να γράψω ένα βιογραφικό της προκοπής. Κοιτούσα πάντα τη λευκή σελίδα και ταξίδευα. Δεν μπορούσα να θυμηθώ ούτε μια στιγμή του επαγγελματικού μου βίου. “Με λένε Νίκο” έγραφα και σταματούσα. Τι άλλο μπορώ να πω για μένα; Με λένε Νίκο. Έζησα μια ενδιαφέρουσα ζωή, αν εξαιρέσει κανείς το υπερβολικά μεγάλο διάστημα που έχασα δουλεύοντας: Να ένα βιογραφικό που δεν μπορείς να γράψεις. Άσε που μόλις γράψεις αυτή την πρόταση αρχίζεις τις προσθέσεις, τις αφαιρέσεις, τους πολλαπλασιασμούς, τις διαιρέσεις. Τόσες ώρες ύπνου, τόσες ώρες εργασίας, τόσες ώρες στο δρόμο, τόσες σε μαγαζιά, σε αβαρίες, υποχρεώσεις, κοινοτυπίες: “Έζησα ενδιαφέρουσες στιγμές” το διορθώνεις και σε πιάνει μια μελαγχολία.

“Έζησα μια ενδιαφέρουσα ζωή”. Ακόμα και αυτούσια αυτή η πρόταση είναι μια μελαγχολία. Σπανίως γράφουμε “ζω μια ενδιαφέρουσα ζωή” και ποτέ, “θα ζήσω μια ενδιαφέρουσα ζωή”. Όταν μιλάμε για τον εαυτό μας, πουθενά δεν υπάρχει η δυναμική του παρόντος χρόνου. Βλέπουμε τη ζωή μας σαν ένα έργο που παίχτηκε κι όχι σαν ένα έργο που σκηνοθετούμε διαρκώς και ανεβάζουμε κάθε μέρα. Μας αρέσει να είμαστε θεατές και απεχθανόμαστε την σκέψη πως είμαστε σκηνοθέτες. Σαν θεατές μπορούμε να σιχτιρίσουμε τον σκηνοθέτη: τον Θεό, την κοινωνία, την Μοίρα, τις συνθήκες, την Τύχη, την ατυχία. Σαν σκηνοθέτες, είναι δύσκολη πράξη η μούντζα στον καθρέφτη.

Να τι θα ήθελα να πω μιλώντας κάποτε για μένα: κοίταξα όσο πιο συχνά μπόρεσα, τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Και τις περισσότερες φορές, χαμογέλασα.

10 σχόλια:

speira είπε...

....Γιατί εισαι ωραίος πρίγκιπα και στο επιστρέφει ο καθρέφτης.

φιλι μέγιστο

Νάσια είπε...

Ωραίο βιογραφικό. Προσλαμβάνεσαι!

Ένας εκ των Δυο! είπε...

Άν δεν έγραφες κάθε φορά "Νίκος"; Δεν ξέρω κατά πόσο βοηθάω...

Ένας εκ των Δυο! είπε...

Με λένε Θανάση...

Ένας εκ των Δυο! είπε...

Με λένε Θανάση...

Ένας εκ των Δυο! είπε...

Νάσια άν δεν προσλάβεις κι εμένα, θα ζητήσω επανεξέταση.
Ίδιο βιογραφικό έχουμε στο κάτω κάτω με τον κύριο Νίκο..:)

Ένας εκ των Δυο! είπε...

Πάντως (για να πούμε και καμιά επιστημονική κουβέντα) άν απομονώσουμε στη λέξη "ενδιαφέρουσα" σε σχέση με το στοιχείο του χρόνου, τη συναντούμε και σε διάρκεια σε περίπτωση εγκυμοσύνης...

ΔemΩΝ είπε...

Νάσια με συλλογική ή επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας;

Ένας, δοκίμασα και το Θανάση αλλά δεν έγινε τίποτα - άσε που με πέρασαν για άλλον και με τρέλαναν στο τρέξιμο...

Σπείρα, τι να πω τώρα εγώ σε τέτοιο σχόλιο; (Και μάλιστα από μια όμορφη 30χρονη αυτοκράτειρα;)

Ένας εκ των Δυο! είπε...

Δοκίμασες με λατινικούς χαρακτήρες;

Ένας εκ των Δυο! είπε...

Νάσια τί θα γίνει με την περίπτωσή μου, θα προσληφθώ εγώ;