Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Συνταγές επιτυχίας για νέους συγγραφείς

Αν θέλεις τόσο πολύ ένα άρθρο σου να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να μαστιγώσεις ηθικά έναν ήδη ηθικά καταρρακωμένο λαό. Οι μισοί θα σε βρίσουν, οι άλλοι μισοί θα σε επευφημήσουν – πιστεύοντας οι ανόητοι πως έτσι το μαστίγιο δεν πέφτει στην πλάτη τους – και πάντως, θα τραβήξεις σίγουρα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω σου. Το ότι αυτό είναι κατά βάση ανήθικο, δεν πρέπει να σε απασχολεί καθόλου. Να παραμένεις πάντα, αυστηρά προσηλωμένος στο στόχο σου.

22 σχόλια:

herinna/ είπε...

σκάψεν σκάψεν κάτι θα βρεις στο τέλος. Ακόμα και περιττώματα. Κι αυτά ακριβά πουλιούνται σήμερα. Κυρίως αυτά.

ΔemΩΝ είπε...

μόνο αυτά πουλάνε και πουλιούνται

Χ2 είπε...

Φοβάμαι οτι και οι δύο γνωρίζουμε για ποιον γράφτηκε αυτό το κείμενο, και ναι, δεν διαφωνώ καθολου.

ΔemΩΝ είπε...

Φοβάμαι πως ξέρω ποιον εννοείς και αν και όντως θα μπορούσε να είχε γραφεί για την περίσταση, παρόλα αυτά όχι δεν δεν γράφτηκε - είναι παλιό κείμενο. Μου το υπενθύμισε όμως...

Χ2 είπε...

Φοβάμαι ότι αν και δεν γράφτηκε για την περίσταση, διαβάζεται σαν να γράφτηκε μόλις σήμερα, γι'αυτόν που στο υπενθύμισε:) Άστα, δεν παίζεται ο άνθρωπος. Δεν παίζεται. Και κολλημένος πάνω από τον υπολογιστή, μήν πέσει καμιά απάντηση που ξεφεύγει από τις δυνατότητες της "κλίκας", να παρέμβει αμέσως.

ΔemΩΝ είπε...

Όσο μεγαλώνουμε δεν είναι κακό να αποκτούμε και καποια χομπυ ;)

Χ2 είπε...

Δεν ξερω Δέμων.Ειλικρινά. Σε μέρες όπως αυτές καταφεύγω πάντα στους ποιητές, γιατί μόνον αυτοί λένε την αλήθεια, έλεγε ο κοινός μας φόβος. Εμπιστευθείτε με! Ο Μέγας Ναπολέων της ποίησης είναι εδώ...Καμιά φορά τον φαντάζομαι μετά απο χρόνια να φωνάζει Κικιρίκου, σε κοσμικές συγκεντρώσεις, επειδή τον αγνοούν:)

herinna/ είπε...

χαχαχαχαχαχαχαχαχα βρε τον έρημο τι ακούει. Να ξέραμε και για ποιον λέτε...

Χ2 είπε...

Μην του το πείτε Herinna, θα πληγωθεί. Πιστεύει ότι τον διαβάζει όλη η υφήλιος:)

herinna/ είπε...

Νά' ξερες πόσο μεγάλο είναι αυτό το θέμα...του αν δηλαδή ο ποιητής είναι ο άνθρωπος ή ο δεξιοτέχνης στην τοποθέτηση των λέξεων. Σικελιανός, Καρυωτάκης, Καβάφης, Έντγκαρ Άλαν Ποε, Μαγιακόφσκι, είχαν όλοι το θεματάκι τους πάντως. Για σκέψου το λίγο...

herinna/ είπε...

Ενδεικτικά, την Κική Δημουλά την ξέρει σχεδόν όλη η Ελλάδα, θυμάμαι μια από τις τελευταίες εκδόσεις της, πούλησε μόλις 200 αντίτυπα. Δύσκολο να μάθει κάποιον η υφήλιος κάπως έτσι. :)

ΔemΩΝ είπε...

Εμένα με ενδιαφέρει κυρίως το ηθικό σκέλος. Πόση αξία τέλος πάντων (πιστεύεις πως) έχεις για να σκρφαλώνεις απτόητος πατώντας πάνω σε καταρρακωμένες συνειδήσεις;

Χ2 είπε...

Σιγά μην τον τοποθετήσουμε ανάμεσα σε Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Καρυωτάκη, Έλιοτ, Πάουντ κλπ. Μου θυμίζει, το έχω πει και άλλοτε αυτό, έναν γνωστό μου δικηγόρο, που έφτιαξε μια ανθολογία δικηγόρων ποιητών μόνο και μόνο για να δει το όνομά του πιο πάνω από το όνομα του Σολωμού...Τώρα το θέμα είναι άλλο: ο συγκεκριμένος είναι ψεύτης ολκής κατά την άποψή μου. Και είτε σκαρφαλώνει πατώντας πάνω σε καταρρακωμένες συνειδήσεις είτε εξωραίζει σαν τον κισσό τις συνειδήσεις το ψέμμα δεν το σηκώνει η Τέχνη. Κάποια στιγμή αποκαλύπτεται η ασημαντοτητα που ψεύδεται.

herinna/ είπε...

Όποιος το κάνει αυτό δεν έχει καμιά αξία σαν άνθρωπος. Δεν πά' να είναι και ο Πάπας ο ίδιος, κοροϊδεύει τον κόσμο. Να μου πεις έχει διαφορά; Όσο πιο ψηλά σκαρφαλώνει κανείς, τόσες λιγότερες είναι οι αξίες του. Διότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να το κάνεις. Να πατήσεις πάνω στο κεφάλι του αποκάτω σου. Ελάχιστοι είναι οι ευλογημένοι που η δόξα τους χτύπησε αυτοπροσώπως την πόρτα. Εγώ πχ αν γίνω ποτέ διάσημη, θα είναι από παρεξήγηση χεχε.

herinna/ είπε...

Και ψτ, ψωνάρες επιτρέπεται να είμαστε οκ; διότι αν δεν είμαστε δεν έχουμε πάθος με τίποτα. Γαϊδούρια να μην είμαστε.

herinna/ είπε...

Ωχ Χ2 γράφαμε ταυτοχρόνως μάλλον και δεν σε είδα πριν. Όχι βρε παιδί μου δεν συγκρίνω τον συγκεκριμένο κύριο με κανέναν τους εξ επί τουτου, δεν τον γνωρίζω άλλωστε, ελπίζω δηλαδή να μην είναι κάποιος που γνωρίζω, λέω απλώς ότι δεν είναι άγιοι και οι ποιητές ή άνθρωποι χωρίς τα πάθη τους. Και συμφωνώ απολύτως πως οι τσαρλατάνοι αποκαλύπτονται αργά η γρήγορα. Ο κόσμος ο διαβαστερός έχει και κρίση. Ενίοτε γοητεύεται από κάτι που διάβασε και συμπαθεί τον δημιουργό του επειδή αυτός, ο δημιουργός είπε ίσως κάτι που ο ανανγώστης έχει μέσα του. Αν αυτόν τον αναγνώστη επιχειρήσεις όμως να τον ξεγελάσεις χρησιμοποιώντας αυτά που έχει μέσα του κι όλας, φευ.

Χ2 είπε...

Στα πάθη λέμε "Ναι", Herinna. Στους τσαρλατάνους του πάθους λέμε "όχι". Χμ...ελπίζεις να μην είναι, ε; Δε θέλω να σε ανησυχήσω κιόλας:)

herinna/ είπε...

Μου έδωσες ιδέα για ένα ποστ. Πάω να το γράψω.

Χ2 είπε...

Herinna, σταθείτε καλέ:) Πού θα το γράψετε να το διαβάσουμε κι εμείς που το εμπνεύσαμε, αφού δεν διατίθεται προφίλ; Πείτε καμιά κουβέντα, Herinna, μη φεύγετε έτσι:)

ΔemΩΝ είπε...

εδω γράφει η ελένη: http://refenecom.blogspot.com/

Χ2 είπε...

Εντάξει Δέμων, το πιασα το υπονοούμενο:)Ό,τι θέλω θα ρωτάω εσένα:)

herinna/ είπε...

Παιδουλάκια μου έχω κι έναν άρρωστο να φροντίσω. Το κείμενο το έχω αρχίσει. Σήμερα αύριο θα το δημοσιεύσω.