Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Καψούρα

Yπάρχει ένα ερώτημα που με γυροφέρνει αυτές τις μέρες: Μπορεί ένας ορθολογιστής να ερωτευτεί; Kι αν ερωτευτεί, μπορεί να συνεχίσει να είναι ορθολογιστής; Σε ένα σχόλιο για τα καψουροτράγουδα της «κακιάς ώρας» ο φίλος Χ2 απάντησε έξυπνα πως ναι, τα λαϊκά είναι τραγούδια της κακιάς ώρας, όταν ο σύζυγος πιάνει τη σύζυγο με άλλο, ή το αντίστροφο. Τις καλές ώρες του έρωτα, λέει, τις αφήνουμε για το έντεχνο. Το ίδιο αισθάνομαι πως συμβαίνει και με μια παράμετρο του έρωτα, την καψούρα. Υπάρχει ερωτευμένος που δεν κάηκε; Υπάρχει ερωτευμένος που δεν ενέδωσε έστω και για μια στιγμή στην ανάγκη να πιει, να γίνει λιώμα και να κλάψει πάνω στις νότες ενός καψουροτράγουδου της «κακιάς ώρας»; Γιατί άραγε αυτή η περιφρόνηση για την καψούρα; Μήπως γιατί όταν περνάει ο έρωτας κανείς μας δεν θέλει να θυμάται τον ξεπεσμό και τις κακές στιγμές του; Ή μήπως γιατί όταν περνάει ο έρωτας όλοι νιώθουμε πως ο καθωσπρεπισμός μας πληγώθηκε ανεπανόρθωτα και πρέπει επειγόντος να επιστρέψουμε στην πολιτικώς ορθή καθημερινότητα μας σβήνοντας από τη μνήμη μας την μανική και διονυσιακή συμπεριφορά που μας επέβαλε η μανία του έρωτα; Ή μήπως τελικά υπάρχει και έρωτας δίχως τις διονυσιακές του παραμέτρους; Ένας απολύτως απολλώνιος (με τους όρους του Νίτσε για το απολλώνιο και διονυσιακό πνεύμα) έρωτας;

15 σχόλια:

ρίτσα είπε...

μπορεί να ερωτευτεί ένας ορθολογιστής.
ο έρωτας δεν είναι παράλογος.ο έρωτας είναι λογικός. είναι η ανάγκη για το σώμα και η ανάγκη για θαυμασμό και ηανάγκη για καθρέφτισμα

τόλα τα τραγούδια έχουν τον τόπο τους

ΔemΩΝ είπε...

προφανώς η ανάγκη της ακριβούς έκφρασης να δώσει επίθετα στον έρωτα (όπως παράλογος έρωτας, παραφορος έρωτας, κλπ) φανερώνει την πληθώρα των μεταμορφώσεων με την οποία επιλέγει να εμφανίζεται ο ακατονόμαστος και πιθανώς, αν υπάρχει παράλογος έρωτας θα υπάρχει και λογικός κι αν υπάρχει παράφορος θα υπάρχει και ήπιος - κάθε συνώνυμο έχει και το αντώνυμο του - οπότε μάλλον έχεις δίκιο, ακόμα κι αν εγώ αμφιβάλω αν αυτό που περιγράφεις είναι έρωτας...

Λεμέσια είπε...

Δεν εξηγείται ο Έρωτας...

www.youtube.com/watch?v=ZtnTaUcMLjA

ΔemΩΝ είπε...

ναι, λεμέσια, γι αυτό λέω πως ο ορθολογιστής κανονικά τρώει μια σφαλιάρα από τον έρωτα ;)

Ρωξάνη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
demetrat είπε...

ο έρωτας, νομίζω εγώ τώρα, πως δεν αναλύεται, και πως ανάλογα πόσες αντοχές έχει ο καθένας μας να τον χωρέσει,του δίνουνε κι ένα επιθετάκι οι άλλοι που μας βλέπουνε , ή εμείς ,όταν μας τελειώνει.
Πάντως όπως και νάναι, υποθέτω πως το ζητούμενο είναι να βρεθεί να μας βαρέσει στο κεφάλι, κι ας τον πούμε όπως νάναι.
ας τον πούμε και τέϊον φιλανθρωπικόν αντί γιά καψούρα.
καλημέρα καλλίφωνε
:))
δ

ΔemΩΝ είπε...

δ, μαζί σου

(και με σένα διαγραφέα επίσης...)

;)

herinna/ είπε...

χάι ΔemΩΝ. Αμαν βρε παιδί μου αυτό το νικ...
Δεν θα μιλήσω άλλο για έρωτα. Νομίζω πως έτσι κι αλλιώς δεν έχω τίποτα να πω. Όταν έχεις ερωτευτεί κάνεις πράγματα εν βρασμώ που ίσως και να μη θυμάσαι μετά. Ξέρεις, τα αποβάλει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Δεν θυμάμαι γρι.

ΔemΩΝ είπε...

φυσικά δεν πιστεύω πως δεν θυμάσαι, αλλά για λόγους δεοντολογίας δεν θα σε κοντράρω... :)

Penny είπε...

Θα "ρίξω" ένα ψυχολογικό και "ο έχων ώττα ακούει" οι λοιποί με τα καθρεφτάκια, τα αρκουδάκια και τις καρδουλίτσες θα κωφεύσουν ούτως ή άλλως.
Ο έρως είναι ποσοστόν και συνισταμένη τινων εξ αυτών:έχομεν και λέμεν 1. χημείαν 2 φυσική έλξις 3 συμφέρον 4 ανάγκα 5 κοινωνικό φαινόμενο κου λου που, κου λου που.Οπότε ως παιδάκια ζωγραφίζουμε καρδούλες και ως μεγάλοι αναλόγως με τα κότσια και τον καημό του καθενός βάζουμε τα βελάκια.Μπορώ να το πω και πιο επιστημονικά αλλά μάλλον θα είναι το ίδιο χαζό. Προβοκατόρικη η ερώτηση για τον ορθολογιστή,Δέμων. Συγχαρητήρια!

ΔemΩΝ είπε...

Κυρία Πέννυ ο φάβλος Σωκράτης έλεγε πως "έρωτα αποκαλούν την ισχυρή επιθυμία"

εκείνη την εποχή όμως οι άνθρωποι δεν έντυναν τον έρωτα με τα λευκά και άσπιλα πέπλα της αγάπης για να κρύψουν την "ζωώδη καταγωγή του"

;)

Χ2 είπε...

Δέμων, τον τελευταίο καιρό ήμουν απασχολημένος με τον κοινό μας γνωστό και αποτραβήχτηκα λίγο από τα ιστολόγια, γι' αυτό δεν το είδα εγκαίρως, και θέλω να σου πω: με συγκίνησες πάλι...Είναι η πρώτη φορά που γίνομαι ανάρτηση:)

Penny είπε...

Σωστά!Τι καλά που κάνανε..

Ξέχασα να προσθέσω μιας και ο λόγος περι καψούρας την ισχυρότερη επιθυμία του ανήκειν και του να σου ανήκει κάποιος ή κάτι, που θαυμάζεις και ζηλεύεις και επομένως το θες δικό σου, στην κατοχή σου, εξού και η ερώτηση "καμία κατάκτηση;"

Πάω τώρα να βάλω τα άσπρα μου
:)

Χ2 είπε...

Υ.Γ. Η καψούρα και η μη καψούρα είναι λίγο πολύ γνωστά. Δε γράφεις τίποτα με θέμα "κόρη δυσέρως";
για την υπογραφή
ένας αναγνώστης!

ΔemΩΝ είπε...

φυσικά, οι παραγγελιές είναι η ειδικότης μας :)