Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Θεωρία και πράξη

Έχει αποδειχτεί πέρα από κάθε αμφιβολία πως όσο πιο όμορφο, δίκαιο, ανθρώπινο και πολιτισμένο είναι ένα κοινωνικό, ή φιλοσοφικό, ή θεολογικό σύστημα στη θεωρία, τόσο πιο άσχημη, άδικη, απάνθρωπη και βάρβαρη είναι η πραγματικότητα που παράγει. Δώσε στον άνθρωπο έναν καλό σκοπό - τη δικαιολογία ενός καλύτερου μέλλοντος παραδείγματος χάρη, - αν θέλεις να σου κάνει κόλαση το παρόν.

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Grapse ki ales teties vlakies

Aristeros είπε...

Δεν είναι βλακείες, φασιστικές θεωρίες είναι που κρύβονται πίσω από ωραίες λέξεις

Νάσια είπε...

Συμφωνώ μαζί σου, Δέμων.

Ο Καμύ στον Επαναστατημένο Άνθρωπο το εξηγεί ως εξής:
"Όταν ο σκοπός είναι απόλυτος, δηλαδή με την ιστορική έννοια, όταν τον θεωρούμε βέβαιο, μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και τη θυσία των άλλων. Όταν δεν είναι, θυσιάζουμε μόνο τον εαυτό μας σ' αυτό τον αγώνα όπου διακυβεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια."

demetrat είπε...

χμου

εμένα πάντως ,μου λείπει ένας σκοπός να πιστέψω πολύ, κι ας πεθάνω......
Αν τον έβρισκα, σου υπόσχομαι πως θα μπορούσα να κάνω κολασοκόλαση το παρόν του κάθε
κλέφτη, φονιά,καταπατητή,και λαδωμένου,μη εξαιρουμένου και του μαλάκα.
Αλλά είναι ταχτοποιημένα τα πράμματα,και γω οχι αρκετά τυφλή γιά να βρώ.....

(και στόχω πει, καλέ μου(σικ) μη μας δίνεις παραδείγματα ,δεν είμαστε κνίτες ,καταλαβαίνουμε και χωρίς.)

καλημέρα εντελώς εκεί κάτω.
δ

Disdaimona είπε...

Ευτυχώς όμως Δέμων υπάρχουν οι φίλοι μας που περιφρουρούν την πόρτα του παραδείσου μας να μην περάσει πλάσμα ύποπτο και κολασμένο μέσα κατά λάθος,διαλαλώντας για μας και στη θέση μας τους όρους είσόδου, είναι βλέπεις η φιλία κάτι σαν την δικηγορία του μέλλοντος.
Οι προσωπικοί παράδεισοι δεν χρειάζονται εξάλλου τις κοινωνικές διευρίνσεις.
Ούτε η κακιά πεθερά, για παράδειγμα!
Έτσι απλά λοιπόν ορίζουμε την ποταπότητα μας απέναντι στην κάθε εκ βαθέων φιλότητα!

ΔemΩΝ είπε...

Ανώνυμε, θα συνεχίσω, ευχαριστώ

Αριστερέ, είσαι (όπως όλοι οι αριστεροί) διορατικός

Νάσια, καλά τα έλεγε ο Καμύ

Δημητράτ, δεν μου λείπει καθόλου η "πίστη" ούτε και ο "σκοπός"

Δυσδαιμόνα, δεν κατάλαβα τίποτα...

Καλημέρες

Disdaimona είπε...

Δέμων μου απορώ γιατί δεν κατάλαβες...
Νόμιζα πως μόνο οι αριστεροί πάσχουν από έλλειψη διορατικότητας!

ΔemΩΝ είπε...

Μα κι εγώ απ' αυτούς είμαι!..

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Λεμέσια είπε...

Συνήθως δυσανασχετούν οι κάθε λογής "στρατευμένοι", όταν τους υπενθυμίζει κανείς, ότι η "καλοσύνη" κρίνεται στην πράξη κι όχι στη θεωρία...

Ίσως γι αυτό αγαπάω τους κολασμένους...
Θυμάσαι το "Μπαρ το ναυάγιο";
:)

(Καλορίζικο το νέο πλεούμενο των αφορισμών...Την επόμενη φορά θα φέρω και μια λάμπα θυέλλης μαζί...)

ΔemΩΝ είπε...

Εκείνο το σχόλιο που διεγράφη... κακώς διεγράφη από τον συγγραφέα του. Το παρόν ιστολόγιο λαχταρά την πολεμική και την σπονσοράρει.

ΔemΩΝ είπε...

Λεμέσια, μια ομπρέλα αρκεί νομίζω. Δεν είναι μόνο οι στρατευμένοι που αντιδρούν

Disdaimona είπε...

Φίλε Δέμων,
Το κείμενο περί θεωρίας και πράξης έμπαζε νερά. Τουτέστιν η τέχνη της Αφοριστικής Γραφής είναι ζόρικη τέχνη
καθότι αναιρεί το νοηματικό "μπάτε σκύλοι αλέστε" και την κατά το δοκούν ερμηνευτική δεινότητα των αναγνωστών της.Αντ΄αυτού η αφοριστική τέχνη είναι άκρως αιχμηρή ακριβώς γιατί ξέρει να βάζει κατά ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ το μαχαίρι στο κόκκαλο και όχι ΚΑΤ΄ΕΡΜΗΝΕΙΑ!

Το δικαίωμα για αλλοπρόσαλες ερμηνείες εδώ, νομίζω το έδωσε ο συγγραφέας.

Κατά τα άλλα, θέλω να πιστεύω ότι ένα μπλογκ δεν πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά του facebook. Όπου δηλαδή οι φίλοι του συντάκτη μπορούν να βρίζουν άλλους επισκέπτες του μπλογκ. Είναι προσβλητικό για όσους δεν είναι φίλοι μεταξύ τους αλλά μας κάνουν την τιμή να σχολιάζουν τα κείμενα μας με τον όποιο τρόπο.

Επιπλέον θεωρώ ότι το ύψιστο νόημα της πράξης είναι να ξέρεις να ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΕΙΣ όταν συνδιαλέγεσαι με ανθρώπους όπως επίσης το να μην ξεχνάς πως είσαι κι εσύ φιλοξενούμενος σε μπλοκς άλλων αλλά ποτέ δεν επιτράπηκε σε κανένα να υποτιμήσει τις απόψεις και την αξιοπρέπεια σου.

Ακόμα κάτι. Δεν σε ξερω ούτε με ξέρεις.Δεν ξέρεις κατα κρίβειαν τις απόψεις μου όπως ούτε εγώ τις δικές σου. Πρέπει όμως να σεβόμαστε τους εαυτούς μας από τη στιγμή που έτυχε να κάνουμε μεταξύ μας έστω και στο ελάχιστο μια τίμια και χωρίς προκαταλήψεις διαδικτυακή κουβέντα.

Ποιός μίλησε για πολεμική;;;;
Δεν κυκλοφορώ μες τα μπλογκς να τσακώνομαι Δεμων. Με όσους ανθρώπους μίλησα το έκανα από ενδιαφέρον και σεβασμό άσχετα με "στρατεύσεις"!!!
Να κάτι που δεν κατάλαβες.Με όσους θεωρώ εχθρούς δεν κάνω ψιλοκουβέντα
στο διαδίκτυο ούτε στα σοβαρά ούτε στα αστεία.

Αλλά βλέπω τα μαχαίρια ήταν έτοιμα.

demetrat είπε...

ωραία, χαίρομαι που μου το λες, γιατί ήθελα να το ακούσω .
Δεν αρκεί να το υποθέτω.

γιά να μη παραξηγηθούμε
εγώ με το σχόλιο περί κνιτών ειρωνεύτηκα τους δύο πρώτους αριστεροανώνυμους

δ

ΔemΩΝ είπε...

Δυσδαιμόνα,

αν η "αφοριστική" μου είναι αδύναμη και ατελής και άτεχνη και δεν ξέρω κι εγώ τι, επισήμανε τα σημεία - βοηθά και εμένα να βελτιωθώ και τους αναγνώστες να εξασκήσουν την κριτική τους σκέψη και τον διάλογο να αναπτυχθεί. Το να λες απλά "αυτό μπάζει" ή έμπαζε, δεν είναι κριτική αλλά απαξίωση. Και μάλιστα πολύ φτηνή απαξιωση.

Δεν αντιλήφθηκα σε ποιο σημείο ακριβώς "οι φίλοι του συντάκτη βρίζουν άλλους επισκέπτες" στο συγκεκριμένο ποστ - ή και σε άλλα. Ούτε και αντιλήφθηκα σε ποιο σημείο δεν ακριβολόγησα ή υποτίμησα απόψεις και την αξιοπρέπεια άλλων. Εκτός και αν εννοείς πως έπρεπε να απαντήσω σοβαρά στον/στην ανώνυμο/η και στον "αριστερό". Αν σε αυτούς αναφέρεσαι λυπάμαι αλλά το επίπεδό μου δεν μου επιτρέπει παρά να απαντώ είτε με ειρωνία είτε με απαξίωση στη βλακεία - εκτός και αν επιλέξω τη σιωπή όπως έκανα σε άλλα ποστ λίγο πιο κάτω.

Ειλικρινά δεν κατάλαβα το νόημα ούτε του προηγούμενου σχολίου σου, ούτε του διαγραμμένου σχολίου σου, ούτε και αυτού εδώ - και θα μου έκανες μεγάλη χάρη να μου εξηγήσεις...

Disdaimona είπε...

Δέμων το μόνο που θα σχολιάσω αυτή τη στιγμή είναι την "φτηνή απαξίωση". Ουδεν αναληθέστερο! Είπα πως το κείμενο το συγκεκριμένο έμπαζε ερμηνευτικά νερά. Δεν είμαι ανήθικη και δεν δίνω ΠΟΤΕ χτυπήματα κάτω από τη μέση!!!!
Ευχαρίστως να το αναλύσουμε αλλα όχι αυτό ακριβώς το λεπτό λογω εργασίας!

Πέραν αυτού δεν αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινήσω όποιο δήποτε άλλο σημείο.Ούτε πρόκειται όποτεδήποτε ξανά να επέμβω στον τρόπο με τον οποίο εσύ επιλέγεις να χειρίζεσαι το ιστολόγιο σου και τους επισκέπτες του.

ότι είπα να ξέρεις το είπα από τιμιότητα απέναντι στο ήθος της επικοινωνίας μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων και γιατί η ανωνυμία δεν εξυπακούει πως δεν σεβόμαστε την επιλογή μας με ποιους θα μιλήσουμε και ποιους όχι.

επίσης το μήνυμα δεν διαγράφηκε από
έλλειψη ειλικρίνιας αλλά λόγω λάθος μέιλ και πραγματικά λυπάμαι που αφού κατάλαβες ότι ήταν δικό μου επέλεξες εκείνη την απάντηση.

ΔemΩΝ είπε...

Να ήξερες μόνο πόσο αγαπώ τη διαφωνία και πόσο βαριέμαι τις παρανοήσεις!..

Disdaimona είπε...

τελευταίο σχόλιο.
δεν θα είχα ποτέ την αναίδεια να μπω στο μπλογκ ενός αγνωστου να κάνω πολεμικό περίπατο.ακόμα κι αν θα είχα λόγο. προτιμώ να έχω ένα "θετικό" χρόνο παρά ένα "αρνητικό" χρόνο.

όσες φορές έγραψα σε αυτό και στο άλλο μπλογκ το έκανα λόγω μιας έστω "αφηρημένου" τύπου εμπιστοσύνης.

ούτε εγώ έχω χρόνο Δέμων για ανόητες ιστορίες μες το διαδίκτυο.
λυπάμαι που πρέπει να διευκρινίζω τον εαυτό μου με ανθρώπους που στο κάτω κάτω είπα και δυο κουβέντες της προκοπής!

Λεμέσια είπε...

Δέμων,
σωστά. Κάποτε αντιδρούν και οι μη-στρατευμένοι...

Πάντως με έξι γραμμές ανάρτηση,
κτύπησες κέντρο...
:)

ΔemΩΝ είπε...

ΟΚ, μια τελευταία κουβέντα για να κλείσει αυτός ο διάλογος που αρχίζει και γίνεται λιγάκι διάλογος κουφών. Εγώ απολαμβάνω και τον αρνητικό και τον θετικό χρόνο. Κάνω "πολεμική" παρέμβαση και για αυτό τον λόγο την επιτρέπω και την αποδέχομαι, οπότε η αναφορά μου σε αυτή δεν ήταν επικριτική - το αντίθετο μάλιστα. (Αν θυμάσαι κάποτε σου έγραψα στο μπλογκ σου πως προβλέπω "όμορφες διαφωνίες" μαζί σου). Η ευγένεια για την ευγένεια δεν μου λέει τίποτα παρόλο που είμαι πολύ ευγενής άνθρωπος. Όταν διαβάζω όμως, διαβάζω κριτικά και με τον ίδιο τρόπο γράφω.

Δεν χρειάζεται να διευκρινίζεις τον εαυτό σου λοιπόν. Θα προτιμούσα απλώς όλες αυτές οι λέξεις να είχαν διασταυρωθεί επί της ουσίας του κειμένου - αλλά και έτσι έχει το γούστο του. Στο κάτω-κάτω, και χωρίς παρεξηγήσεις ακόμα και τα μπλογκ καταντούν βαρετά ;)

Disdaimona είπε...

ok
εγώ θέλω θετικό χρόνο με κριτική διάθεση αυτό εννοούσα.

συγνώμη που δεν έμαθα να υπηρετώ κανένα πνευματικά ούτε νοητικά χωρίς αυτό να σημαίνει πως ταυτόχρονα δεν ξέρω να σέβομαι τις γνωριμίες μου.

και επειδή έχω το ελάττωμα να είμαι ειλικρινής, αλλη φορά άμα θέλω να σου πω την άποψη μου θα σου στέλλω ένα μέιλ γιατί δεν θεωρώ ότι είμαι αναγκασμένη να γίνομαι αποδέκτης ειρωνικών σχολίων από κανένα.από κει και πέρα ξαναλέω πως ο καθένας αποφασίζει από μόνος του πως οριοθετεί την έννοια της ηθικής συμπεριφοράς στη ζωή του.

herinna/ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
herinna/ είπε...

Σορυ το παραπάνω είναι γεμάτο τυπογραφικά λάθη και πρέπει να το ξαναρίξω μέσα διορθωμένο.

herinna/ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
herinna/ είπε...

Καλά με τέτοια κούραση τα σχόλια με μάραναν. Σορυ για το μπάχαλο, ακολουθεί το σχόλιο που χάλασα πιο πάνω.


"Ωρε παίδες. Διάβασα από την αρχή τα σχόλιά σας και δεν είδα πραγματικό λόγο παρεξήγησης, εκτός από τη μύγα που ο καθένας κουβαλά μέσα του. Επί του κειμένου θέλω να πω πως προ αμνημονεύτων χρόνων, η έννοια αριστερός ήταν συνυφασμένη με τον οραματισμό και την κάποια ικανότητα να βλέπει κανείς μπροστά από την εποχή του. Όχι ότι πέρασαν πολλοί τέτοιοι από την ιστορία δηλαδή. Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι η ευθιξία του εδώ αριστερού. Δηλαδή φίλε μου, αφού δεν δέχεσαι πως με τα ανώτερα ιδεώδη, τις εθνικιστικές φανφάρες και τις θρησκευτικές ηθικές ο κόσμος αποχαυνώθηκε, και είναι μια ασύνειδη κόλαση και η αποχαύνωση όπως και να το κάνουμε, πάει να πει ότι ταυτίζεσαι με τον φασισμό. Εδώ πέρα μιλάμε για το πως μέσα στην ιστορία έχουν χρησιμοποιηθεί όλα αυτά και που έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα και που μέχρι και σήμερα την οδηγούν. Δες και το αμερικάνικο όνειρο στην τελική, σε συμφέρει. πατρίς θρησκεία οικογένεια, γιατί χτυπήθηκε από τον Μαρξ; Η Αμερικανική κυβέρνηση τι εξαγγέλει όταν πρόκειται να βομβαρδίσει μια χώρα; Όλα αυτά τα μπλα μπλα μπλα για τον ανώτερο σκοπό, δίνουν άλλοθι σε ενέργειες εγκληματικές. Κι αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, δεν θα έπρεπε να το υπολογίζουμε με δύο μέτρα και δυο σταθμά, να αφορούν τους μεν και να μην αφορούν τους δε. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι οι μεν άνθρωποι και οι δε Θεοί ή εξωγήινοι. Άνθρωποι είναι και στις δυο πλευρές. Ικανότατοι και στις δυο πλευρές να μεταβάλλουν τον ιερό σκοπό σε κόλαση της ανθρωπότητας. Κι όπως πολύ καλά γνωρίζεις, κανένας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Πολύ περισσότερο όταν τα μέσα, έχουν καταντήσει αυτοσκοπός.
Αυτά με το πτωχό μου το μυαλό έχω να πω εγώ και θενκς".

herinna/ είπε...

Και σήμερα είναι και μια σημαδιακή μέρα που αποδεικνύει περίτρανα το αληθές του λόγου του Νίκου, διότι τι έλεγαν και οι χουντικοί όταν έκαναν το πραξικόπημα θυμάσαι; αν είσαι τόσο γέρος όσο εμείς θέλω να πω. Να εξυγιάνουμε τη χώρα έλεγαν. Να βάλουμε τον ασθενή στο γύψο να τον θεραπεύσουμε. Διάβασε και λίγο σύγχρονη ιστορία βρε παιδί μου. Ή μήπως ήθελες εδώ να πούμε, α κοίτα, έτσι είναι οι φασίστες, οι κακοί. Ενώ οι άλλοι, που έπνιξαν τόσα εκατομμύρια κόσμου στο αίμα, είχαν πραγματικά ιερό σκοπό. Βαρέθηκα ρε φίλε. Ειλικρινά λυπάμαι που όταν αρχίζει κανείς να βλέπει αμερόληπτα και καθαρά, είναι ακριβώς η εποχή που πρέπει να πιεί το χαμομήλι του και να αφήσει τους νέους να κάνουν την ίδια διαδρομή για να φτάσουν σε ένα ίδιο συμπέρασμα. Φαύλος κύκλος η ιστορία της κατακαημένης ανθρωπότητας ε;

herinna/ είπε...

Σχόλιο θρι.

Και φυσικά παραμένω αριστερή, ασχέτως αν δεν έχουν απομείνει και πολλά για να το στηρίξω. Έτσι ρε παιδί μου, γουστάρω διαστροφή οκ;