Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Η Τρόικα στην Κύπρο κι οι Κύπριοι τον χαβά τους

Τα συναισθήματα που έχω καταγράψει σχετικά με την άφιξη της Τρόικας στην Κύπρο είναι: Αδιαφορία, ενθουσιασμός, χαρά, αισιοδοξία, προσμονή, ελπίδα, αναμονή. Σίγουρα εκλείπουν συναισθήματα όπως οργή, ντροπή, απελπισία και δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν συναισθήματα όπως, αγωνία, απελπισία, αναστάτωση.

Ειλικρινά δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω και πώς να εξηγήσω αυτή τη στάση που παρατηρώ γύρω μου. Μου έρχονται διάφορα στο μυαλό, αλλά δεν θέλω ούτε να τα γράψω, ούτε και να τα πιστέψω. Ντρέπομαι και μόνο που τα σκέφτομαι... 

3 σχόλια:

Νάσια είπε...

Κι εμένα με προβληματίζει έντονα αυτό που λες, ΔemΩΝ...

Θα έβλεπα μια θετική εξήγηση: Την ψυχραιμία με την οποία οι Κύπριοι ανέκαθεν αντιμετωπίζουν τις συμφορές.

Υπάρχουν, όμως, νομίζω δυστυχώς και πολλές (μα πάρα πολλές) αρνητικές πιθανές εξηγήσεις. Καταγράφω μόνο μια που θεωρώ πιθανότερη: Το πώς δεν καταλάβαμε καν πως πρόκειται για συμφορά, σε συνάρτηση με το πόσο πιο άνετα και οικεία νιώθουμε όταν βρισκόμαστε υπό κηδεμονία. Η πραγματικότητα είναι πως δεν αισθανθήκαμε ποτέ ότι αυτό που συνιστά κράτος μας και το να μπορούμε να ασκούμε κυριαρχία είναι κάτι που κατακτήσαμε και που αξίζει. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ιδεολογική μας αχρωμία και αχρωματοψία, τη ρηχότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τα του δήμου και την ανικανότητά μας να κατανοούμε τη σημασία των πραγμάτων, ώστε να μην τα δεχόμαστε άκριτα, μας καθιστούν τους τέλειους υποτελείς.

Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί κι εμείς γελούσαμε σαν τα παιδιά...

Ανώνυμος είπε...

Νάσια μου περιγράφεις με τον καλύτερο τρόπο τις μαύρες σκέψεις που φοβόμουν να καταγράψω. Κρατώ μια ελπίδα πως αυτό που βλέπουμε είναι το πρώτο μούδιασμα, όπως έγραψα και στο μπλογκ της Λεμέσιας. Θέλω να ελπίζω πως μόλις ξεμουδιάσει ο κόσμος θα αντιδράσει. Αλλά αυτή την ελπίδα την σκοτώνουν κάτι φωνές που ακούω να λεν "καλύτερα να έρθουν οι ξένοι να βάλουν μια τάξη γιατί οι δικοί μας τα έκαναν σκατά..." και άλλα παρόμοια.

Δεν ξέρω. Ειλικρινά δεν ξέρω και λυπάμαι και αγωνιώ.

ΔemΩΝ

herinna/ είπε...

Εγώ ρε παιδιά έπαθα σοκ μόλις το άκουσα. Δεν το πίστευα γιατί η Κύπρος πάντα είχε δυνατή οικονομία και λέω κάποιος κάνει πλάκα εδώ...Να μου πεις με μια Ελλάδα βουλιαγμένη και το πόσο τοις εκατό των Κυπριακών επενδύσεων σε αυτή τί περίμενες; Τα άλλα δεν ξέρω, δεν είμαι εκεί για να βλέπω και να ξέρω, αλλά η άποψη, να έρθουν οι ξένοι να μας νοικοκυρέψουν, είναι η πιο γελοία που έχω ακούσει ποτέ. Καλή δύναμη Κύπρος μας. Πάντως το ότι λίγους μήνες μόλις πριν ανακοινώθηκαν συμφωνίες για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή, δεν είναι άσχετο από τη σημερινή κατάσταση.