Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Έλλην έποικος

Μπορεί να σας φανεί αστείο, αλλά μόνον όταν ζήσει κανείς στο νησί μπορεί να καταλάβει πόσο περίπλοκο είναι για έναν Έλληνα να ονομάσει το τι είναι και που κατατάσεται ως κοινωνική κατηγορία:  Είναι μετανάστης; Μέτοικος; Ξένος; Ελλαδίτης; Και τι σημαίνουν όλα αυτά για έναν Αθηναίο που ζει στην Λευκωσία; Θέλω να πω πως δεν είναι φυσικά το ίδιο με το να ζεις στη Γερμανία, ή στην Αμερική. Η χθεσινή δήλωση ωστόσο του Προέδρου Χριστόφια περί κοινής "εισβολής των Μητέρων Πατρίδων" στην Κύπρο, μου έλυσε μια και καλή την απορία ως προς το τι είμαι ακριβώς στο νησί: Έλλην έποικος από τα βάθη της Αττικής!

5 σχόλια:

Λεμέσια είπε...

Εκτός τόπου και χρόνου οι δηλώσεις του προέδρου Χριστόφια και δυστυχώς κατ' επανάληψη.

Στο τέλος εκεί θα καταλήξουμε, να απολογούνται για την παρουσία τους και οι νόμιμοι εισερχόμενοι, ακόμη κι όταν πρόκειται για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ομολογώ, ότι μια παλαιότερη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου υπήρξε πολύ πιο έξυπνη και αφοπλιστική, όταν έστειλε μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση για "να αφήσει τους Κύπριους να τραβήξουν ελεύθερα το δρόμο τους, γιατί τους έκαναν πολύ ζημιά οι μητέρες πατρίδες στο παρελθόν".

Ας σημειώσουμε/προσθέσουμε όμως, ότι τα ίδια τα παιδάκια φώναζαν ενίοτε τις μαμάδες τους, όταν τσακώνονταν.

(Βάσει κάποιων ακραίων θέσεων, δεν υπάρχουν Κύπριοι, αλλά μόνο έποικοι ή και αντίστροφα, δεν υπάρχουν Έλληνες ή Τούρκοι, αλλά μόνο Κύπριοι. Γενικά με τις ταυτότητες παίζονται διάφορα παιχνίδια, ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός. Αγνοούν έντεχνα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα πλήθη, για να μπορούν να τα εντάξουν στις υποτιθέμενες κοσμοθεωρίες τους.)

Ανώνυμος είπε...

Ελλην έποικος, ευρωπαίος πολίτης :)

ΔemΩΝ είπε...

Λεμέσια, η δήλωση του Παπανδρέου δεν ήταν "έξυπνη", ήταν ακριβής. (Κι αυτό είναι τόσο σπάνιο για τον άνθρωπο!) Στα υπόλοιπα συμφωνούμε. Απλώς εγώ δεν μπορώ "να κλείσω το στόμα μου" όπως με συμβουλεύουν οι άσπονδοι φίλοι μου ;)

Στροβολιώτη, η ευρωπαϊκή μου ταυτότητα έχει πλέον λήξει. Κι έχω πάρει τέτοιον "κατήφορο" που σε λίγο θα απαξιώνω και την ελληνική μου προς όφελος της αθηναϊκής ;)

Disdaimona είπε...

Δεμων τις απόψεις μου για τις δηλώσεις Χριστόφια τις είπα στο μπλοκ του Στροβολιώτη,να μην τις επαναλάβω και εδώ.

Συμφωνώ με τη Λεμέσια.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι και ως προς το "συναισθηματικό" κομμάτι του ποστ σου, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως παρόμοιες απορίες έχουν και όσοι Κύπριοι ζουν στην Ελλάδα και στέκονται στην ουρά με όλους τους άλλους "αλλοδαπούς" όταν θέλουν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα. Εκείνοι τι είναι; Ξένοι, μέτοικοι, αλλοδαποί; Τι είναι;

Τα λοιπά περί "εποίκων", δεν νομίζω πως ήταν ιδιαιτέρως εύστοχα. Και εκ μέρους του προέδρου και εκ μέρους της υστερίας για εσωτερική κατανάλωση. Δεν εννοώ εσένα για να μην παρεξηγούμαι.

ΔemΩΝ είπε...

Δυσδαιμόνα, χωρίς να βάζω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο (συγγνώμη στο Κεφάλαιο ήθελα να πω:) ) νομίζω πως κάνεις ένα λάθος: οι Κύπριοι στην Ελλάδα δεν στέκουν στην ουρά με άλλους αλλοδαπούς για να πάρουν υπηκοότητα γιατί απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να πάρουν ελληνική υπηκοότητα. Αν δεν κάνω λάθος (αν δηλαδή αυτό έχει πάψει πλέον να ισχύει τα τελευταία ας πούμε πέντε-έξι χρόνια και λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.), αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας συμφωνημένης πολιτικής μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος για ευνόητους λόγους. Επίσης, έχω την εντύπωση, αλλά δεν έχω στοιχεία να σου παραθέσω και θα είχε ενδιαφέρον αν μας παρακολουθεί κάποιος Κύπριος που ζει στην Ελλάδα να μας πληροφορήσει, πως απολαμβάνουν και κάποια οφελήματα που δεν απολαμβάνουν άλλες "κοινωνικές ομάδες".

Από την άλλη, η αλήθεια είναι πως πολλές φορές αναρωτήθηκα πώς νιώθει ένας Κύπριος στην Ελλάδα. Είναι άραγε "Ο" Κύπριος όπως εμείς είμαστε "ΟΙ" καλαμαράες; Δεν ξέρω ειλικρινά. Πάντως εγώ το αναφέρω ως ένα απολύτως προσωπικό μου "μπλέξιμο" που έχει να κάνει με το γεγονός πως ερχόμενος εδώ κατέφθασα ως Έλληνας που θα ζούσε ανάμεσα σε Έλληνες και συχνά είμαι ένας Καλαμαράς που ζει ανάμεσα σε Κύπριους :) Πρόσεξε γιατί θέλω να είμαι ακριβής: Δεν υποστηρίζω πως θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να είναι αλλιώς. Ούτε και πως αυτό μου δημιουργεί πρόβλημα έστω και κατ' ελάχιστον. Απλώς επισημαίνω, επαναλαμβάνω, το δικό μου μπλέξιμο που στο τέλος, τέλος έχει και τεράστιο ενδιαφέρον από ερευνητική άποψη... (Άλλωστε τεράστιο ενδιαφέρον έχει και όλη αυτή η προσπάθεια για δημιουργία ενός "νέου έθνους" ή μιας "νέας ταυτότητας" που λαμβάνει χώρα στο νησί και από αυτή την άποψη νιώθω ιστορικά ευνοημένος που μπορώ και παρακολουθώ από κοντά την περίεργη γέννα ενός νέου "εθνικισμού" βασισμένου σε "αντιεθνικιστική" βάση...)

Για τη δήλωση του προέδρου, νομίζω η Λεμέσια έκανε την πιο συγγενή προς τη δική μου άποψη τοποθέτηση...