Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Η καλογερική

Οι συσχετισμοί και οι ομοιότητες της αριστερής ιδεολογίας, σε όλες τις εκφάνσεις της (σοσιαλιστική, κομμουνιστική, αναρχική), με τον χριστιανισμό είναι πολλές, αφού η αριστερά δεν είναι κατά βάση τίποτα περισσότερο από την εκκοσμίκευση της ηθικής του χριστιανισμού: όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι (απέναντι στον Θεό). Για όλους υπάρχει η δυνατότητα ενός παραδείσου. Εκεί όμως που μοιάζουν σαν δίδυμα αδέλφια, είναι στο ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όσοι δηλώνουν χριστιανοί ή αριστεροί, ζουν και πράττουν κατά τον αντίθετο τρόπο. Αυτό αποδεικνύει δυο πράγματα: Πρώτον, ότι η καλογερική είναι δύσκολη. Δεύτερον, πως και οι δυο ιδεολογίες ευαγγελίζονται μια ουτοπική, σχεδόν εξωπραγματική πραγματικότητα, ανεφάρμοστη τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Όμως πρέπει και στις δυο (με πρωτεύοντα τον χριστιανισμό) να πιστώσουμε το γεγονός πως έχοντας θέσει τον πήχυ ψηλά, μας προκαλούν να γίνουμε καλύτεροι και να τον περάσουμε. Το το ότι οι περισσότεροι προτιμούμε να περνάμε από κάτω - ε, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

12 σχόλια:

Y. K. είπε...

"Όμως πρέπει και στις δυο (με πρωτεύοντα τον χριστιανισμό) να πιστώσουμε το γεγονός πως έχοντας θέσει τον πήχυ ψηλά, μας προκαλούν να γίνουμε καλύτεροι και να τον περάσουμε."

ε οχι!!!!

herinna/ είπε...

Ξεχνάς ένα πράγμα. Ο χριστιανισμός αξιώνει "το πίστευε και μη ερεύνα". Είναι η πίστη στο δόγμα κι όχι η κρίση και η συναίσθηση της κατάστασής σου. Ο Μαρξισμός από την άλλη θεωρεί την παιδεία και τη γνώση το κυριότερο εφόδιο-όπλο και πρώτιστο δικαίωμα του λαού. Η εκκλησία έχει διαδραματίσει πολύ σκοτεινό ρόλο σε σχέση με το ζητούμενο αυτό. Όχι μόνο επί φεουδαρχίας αλλά και στις μέρες μας. Με βάση αυτό το γεγονός, κάθε άλλο παρά τον πήχυ ψηλά έχει θέσει σαν θεωρία.

Νάσια είπε...

Νομίζω συμφωνούμε. :)

Θα παρατηρούσα ως προς το σχόλιο της Herinna ότι και ο κομμουνισμός, όπως εφαρμόστηκε, λειτούργησε κι αυτός με μυστικισμό, αδιαφάνεια και σκοταδισμό αποτρέποντας και απαγορεύοντας συχνά τη γνώση, την κριτική και την αμφισβήτηση της μίας και μοναδικής δικής του αλήθειας.

Χ2 είπε...

Πέρα από το ότι διαφωνώ συνολικά, διαφωνώ και στο ότι επειδή η υλοποίηση και των δύο επέφερε τα ίδια σημαίνει ότι είναι το ίδιο πράγμα. Δηλαδή επειδή και το δέντρο και το τσιγάρο καίγονται το κάπνισμα ενός τσιγάρου ωφελεί όσο το οξυγόνο από ένα δέντρο;

ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ είπε...

Όσο πιο πολλοί «εγωισμοί» προσπαθούν να εφαρμόσουν την θεωρία στην πράξη τόσο πιο πολλή μεγαλώνει το ύψος του πήχη από τους «εγωισμούς». Δύσκολο να εφαρμοστούν αν όχι αδύνατο.

Penny είπε...

δέμων
όλοι οι -ισμοί το άριστο και το καλύτερο ευαγγελίζονται, είτε εδώ είτε στον άλλο κόσμο. το τί διαλέγει ο καθένας και πότε, δείχνει πράγματα για τον εαυτό του όχι για τους -ισμούς.
θα πω ένα παράδειγμα από άλλη κουλτούρα για να μην μπερδευόμαστε με αυτά που αναφέρεις και μας αφορούν περισσότερο,
πιστεύεις οτι ο βουδισμός είναι αυτό που εφαρμόζει ο κάθε τύπος που πιστεύει στον βούδα;ή αυτό που πίστευαν αρχικά όσοι τον ακολούθησαν και εφάρμοσαν;ή οι αρχικοί εμπνευστές του;

άλλο οι ισμοί που συνήθως είναι ένα συνονθύλευμα ιδεών και ιδεολογιών προς χρήση των εκάστοτε "φωτισμένων", άλλο οι κρατούντες που τις κόβουν και τις ράβουν στα μέτρα τους και κατα πως τους βολεύει ανα περίπτωση και περίοδο, και άλλο ο κάθε πιστός που με το πως τις αντιλαμβάνεται προσθέτει αυτό που του αναλογεί και προς όποια κατεύθυνση, υπέρ ή κατά αυτών. όταν τα μπλέκουμε αρχίζουνε τα μεγάλα ντράβαλα..

υγ πάσχω από μεταμεσονύχτια πολυλογία

ΔemΩΝ είπε...

Δεν θα απαντήσω στον καθένα χώρια προς το παρόν γιατί είναι πρωί, έχω ξενυχτήσει, μόλις ξύπνησα καθάριζα, με την τσίμπλα στο μάτι τις ακαθαρσίες του σκύλου μου (Χ2 συνεχίζεις να τον θέλεις; ) που είχε διάρροια και με περιμένει ένα βουνό δουλειές στο γραφείο μου. Θα πω κάτι που ίσως ξεκαθαρίσει κάπως τα πράγματα:

η ιδέα ενός ανθρώπου που είναι ίσος με όλους τους άλλους (απέναντι στον θεό στην αρχή) ήταν μια καινούργια, επαναστατική ιδέα (ίσως η πιο επαναστατική ιδέα που ακούστηκε μέχρι σήμερα) και αυτή η ιδέα της ισότητας εμφανίστηκε μέσα από τον χριστιανισμό. Επίσης, ο χριστιανισμός ήταν η πρώτη θρησκεία που έδωσε φωνή στους σκλάβους, στους ταπεινούς και καταφρονεμένους σε μια εποχή (όλα πρέπει να τα τοποθετούμε στην εποχή τους για να τα κατανοήσουμε καλύτερα) που ακόμα και η αναφορά σε αυτούς ήταν έγκλημα. Όπως λέει σωστά ο Νίτσε, (με απέχθεια φυσικά λόγω της αγάπης του προς την αριστοκρατικότητα των Ελλήνων) ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία των σκλάβων. Προσθέστε στα παραπάνω και το γεγονός πως πρώτη φορά μια θρησκεία ευαγγελίζονταν τον Θεό ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ και θα βρεθείτε μπροστά στον πηλό που έφτιαξε την έννοια ανθρωπότητα (μια άγνωστη μέχρι τότε έννοια) - και με όλα αυτά έχετε μπροστά σας το υλικό πάνω στο οποίο (πάνω στις βασικές αξίες του οποίου) διαμορφώθηκαν όλες οι ιδέες για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, διεθνισμό, δικαιώματα και ελευθερία (γιατί πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να είναι ελεύθερος και ίσος απέναντι στον θεό και σκλάβος απέναντι στους ανθρώπους;)

Όταν θα κρίνετε ξανά αυτά που γράφω (και ελπίζω να τα κρίνετε) φροντίστε να μη παρασύρεστε από την ιδέα που έχουμε για τον χριστιανισμό, αλλά να δείτε τη δυναμική - αυτή την άγνωστη και πρωτόγνωρη δυναμική - που έφερε στη φιλοσοφία και κατ' επέκταση στην κοινωνιολογία, την ανθρωπολογία και φυσικά στην πολιτική - μια και μιλάμε για αριστερά.

Η τεράστια συμβολή του χρισταινισμού στη δημηιουργία της επαναστατικής κοινωνικής σκέψης δεν περιορίζεται σε αυτά που κατέγραψα εδώ, αλλά είναι οι βασικοί πυλώνες χωρίς τους οποίους ο ένθρωπος δεν θα έφτανε ποτέ στις ιδέες του σοσιαλισμού, του κομμουνισμού, του αναρχισμού, που με τη σειρά τους ήταν οι πρωτομάστορες κάθε ιδέας κοινωνικής δικαιοσύνης (γιατί σήμερα ως και αυτό έχει ξεχαστεί)...

Χ2 είπε...

Εγώ μπορώ να πάρω τον σκύλο;:))

ΔemΩΝ είπε...

αλις, καλά ντε, μη νευριάζεις κιολας :Ρ
αλλά πες μας και γιατί όχι (και με τόση έμφαση...)

Ελένη, όταν αναφέρομαι στις ιδεολογίες σε αυτό το κείμενο δεν ασχολούμε με τα πεπραγμένα τους, αλλά με την ουσία, το ζυμάρι με το οποίο πλάστηκαν. Σε ότι αφορά τα πεπραγμενα συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο της Νάσιας...

Χ2, νομίζω το πρώτο σχόλιο απαντά στο σχόλιο σου

κλειδάριθμε, σωστή η παρατήρηση σου

πεννυ, δεν διαφωνούμε σε κάτι νομίζω

X2 στο τσακ είμαι να στον δώσω (τον σκύλο) :)

herinna/ είπε...

Ένα έχω να πω. Χριαστιανισμό είδαμε επι γης να εφαρμόζεται σε πολλές χώρες με πρώτη και κύρια την Ελλάδα. Κουμμουνισμό ποτέ. Πουθενά. Μην τρελαθούμε τώρα. Δεν μπόρεσαν ποτέ τα σοσιαλιστικά κράτη να περάσουν σ' αυτόν. Όσο για τα πεπραγμένα, δεν υπήρξε βαρβαρότερη μεταχείριση των ανθρώπων, δεν υπήρξε χειρότερος καταστολέας πολιτισμών και αφανιστής παραδόσεων, χειρότερος τρομοκράτης και χειρότερος εξολοθρευτής, από τον ιμπεριαλιστικό Χριστιανισμό. Ουγκ.

ΔemΩΝ είπε...

Ελένη, εγώ προσωπικά έχω για τον χριστιανισμό την ίδια ακριβώς άποψη που έχει ο Νίτσε - άρα κατ' επέκταση και για τον κομμουνισμό. Τι λέει ο Νίτσε; Πως αν κάνεις πρότυπο της ηθικής σου τον σκλάβο, τότε δημιουργείς μια ηθική σκλάβων και όχι μια ηθική ελεύθερων ανθρώπων - γι αυτό εκείνος δημιούργησε σαν αντίπαλο αυτής της ηθικής τον υπεράνθρωπο. Γιατί το λέω αυτό; Για να καταλάβεις πως δεν έχω σε καμιά εκτίμηση τον χριστιανισμό (ούτε και κανέναν -ισμό για να ανατρέξω στο σχόλιο της Πέννυς). Δεν μπορώ ωστόσο να δω κανένα από αυτά συστήματα μηδενιστικά. Και τα δυο πρόσφεραν στον άνθρωπο - αν μη τι άλλο, μια άλλη οπτική γωνία, η οποία βοήθησε στο να "διορθωθούν" κοινωνικές αδικίες, και να διαμορφωθούν ηθικές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τον άνθρωπο.

herinna/ είπε...

Ο σαμποτέρ ο μπλόγκερ μου έφαγε πάλι το κατεβατό. Πήγε τρεις η ώρα και νυστάζω, θα επανέλθω να τα ξαναγράψω.