Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Μαϊμούδες

Όπως μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κάποιος σε μια μικρή κοινότητα ανθρώπων ή σε μια μικρή, τοπική κοινωνία, έτσι και στην παγκόσμια κοινότητα, οι ισχυροί θέτουν τους κανόνες και τους ορισμούς της αρετής, του δικαίου και του επιτυχημένου πολίτη (ή κράτους) και οι υπήκοοι τους αντιγράφουν αυτομάτως, όπως αντιγράφουν οι μαϊμούδες τις κινήσεις των ανθρώπων.

3 σχόλια:

herinna/ είπε...

Όχι. Δε συμφωνώ με αυτή την άποψη. Εν μέρει δέχομαι πως μπορεί να υπάρχει ένα ποσοστό που ενεργεί και αντιδρά έτσι. Ακόμα πιο πέρα πως αυτό το ποσοστό τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς λόγω της ευκολίας που γίνεται η πλύση εγκεφάλου πλέον, αυξηθεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι καθολική κατάσταση, γιατί αν ήταν έτσι δεν θα είχαμε 1. Πολιτική σκέψη και βούληση. 2. Τον προβληματισμό που προωθεί η τέχνη όταν είναι τέχνη. 3.Το λάιβ στάιλ μας θα ήταν πανομοιότυπο, τα γούστα μας ίδια και θα έπρεπε με βάση το σκεπτικό αυτό να θεωρούμε όλοι τους συνανθρώπους μας αναλώσιμους και να μη τους δίνουμε αξία άλλη πέραν αυτής που μας χρησιμεύει. Δεν θα είχαμε διαχρονικούς φίλους, μόνο άτομα που θα εξυπηρετούσαν σε ορισμένο χρόνο συγκεκριμένες ανάγκες, δεν θα είχαμε οίκτο για κανέναν και δεν ντρεπόμασταν για τις πράξεις μας, όταν αυτές αποκλίνουν από τις προσωπικές μας αξίες και αρχές. Σου είπα, ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να είναι έτσι, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτό είναι ο κανόνας. Αν ήταν ο κανόνας, γιατί έχουμε την ιστορία των επαναστάσεων και την τάση ανέκαθεν της ανατροπής μιας υπάρχουσας δομής και δημιουργίας μιας άλλης; Χρειάζεται να έχω μια πνευματικη καθοδήγηση για να ξέρω ότι ένας κερατάς με εκμεταλεύεται ή ότι αξίζω περισσότερα σαν άνθρωπος από αυτά που εισπράττω, ή να ξεχωρίζω την αδικία, την απατεωνιά, το έγκλημα; Τι λες;

ΔemΩΝ είπε...

Το ότι οι ισχυροί θέτουν τους κανόνες Ελένη είναι αναμφισβήτητο - και δεν είναι πάντα κακό, ή μάλλον δεν ήταν πάντα κακό, όταν οι ισχυροί δεν ήταν μόνο οι οικονομικοί ηγεμόνες όπως συμβαίνει σήμερα.

Ωστόσο, όλα αυτά που γράφεις (οι δυνατότητες που έχουμε να αντιδρούμε στους "κανόνες") απαντώνται στο κείμενό μου από τη χρήση και μόνο του όρου "υπήκοος". Οι υπήκοοι λοιπόν αντιγράφουν σαν μαϊμούδες, οι Πολίτες κρίνουν και αντιδρούν. Το πρόβλημα είναι πάντα οι μεγάλοι και διαρκώς αυξανόμενοι πληθυσμοί των μαϊμούδων...

herinna/ είπε...

οκ έκανες καλά που το ξεκαθάρισες γιατί μου διέφυγαν οι υπήκοοι, δηλαδή με τη στενή σημασία του όρου. Όσο για την αύξηση των υπηκόων έχω μια θεωρία. Τα πράγματα μπορεί και να πηγαίνουν έτσι κι όπως δείχνει αυτό συμβαίνει σήμερα. Μπορούν όμως και να αλλάξουν πορεία καθότι η ανθρωπότητα, όσο προβλέψιμη είναι, άλλο τόσο κι απρόβλεπτη. Έχε πίστη. You never know Bill έλεγε η σχωρεμένη η πεθερά μου.