Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Κυπριακή ζωγραφική κουλών στα μπλογκ

Όταν ξεκίνησα να διαβάζω κυπριακά μπλογκ, το έκανα με όλο τον ενθουσιασμό του πρωτάρη, που έβλεπε γεμάτος χαρά καταγραμμένη μια υπέροχη ελληνική διάλεκτο που όταν την ακούς είναι σαν χάδι στα αυτιά και στις αισθήσεις. Στην πορεία όμως τρόμαξα. Διότι καταλαβαίνω την ανάγκη σου να γράφεις στη διάλεκτο σου και εκτιμώ ειλικρινά τις φιλότιμες προσπάθειες σου και τις δυσκολίες σου να αποδόσεις σε γραπτό λόγο μια τόσο πλούσια και όμορφη προφορική παράδοση. Αλλά γιατί πρέπει να υποστώ τις άκομψες ανορθογραφίες της αμορφωσιάς σου και την τεμπελιά σου να μάθεις κάτι παραπάνω από όσα σου έμαθε ένα άχρηστο σύστημα παιδείας; Εσύ μπορεί να μη σέβεσαι ούτε τη γλώσσα σου, ούτε τον εαυτό σου – σεβάσου όμως λίγο τους αναγνώστες σου και σκέψου λίγο πριν γράψεις, πως και η γραφή είναι θέμα αισθητικής, ταλέντου, σκληρής δουλειάς και ικανοτήτων. Στο κάτω-κάτω, αν η φύση σε έκανε κουλό, μάθε να τραγουδάς αντί να ζωγραφίζεις.

11 σχόλια:

daskalos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
demetrat είπε...

μπάααααααα μανία.
Ορέ κυρ δάσκαλε,σκέψου λίγο τι λες.
Αν δεν είμαστε ηλίθιοι να λογοκρίνουμε τα δικά μας τα μπλόγκ,θα πρέπει νάμαστε ζουρλοί.Πώς τη βλέπεις τη δουλειά δηλαδή.

δαίμων
αυτό με τα μπλόγκ,
εγώ δεν έχω και μεγάλη πείρα, αλλά τρία τέσσερα που πήγα και κοίταξα, δεν μπορώ να βγάλω άκρη γιατί δεν ξέρω πως θα μπορούσε να γραφτεί η κυπριακή διάλεκτος.Οπότε τα διαβάζω δυνατά γιά να τα ακούω και να τα καταλαβαίνω.
δ

Ρωξάνη είπε...

Καλημέρα

Το πρόβλημα τού Δέμωνα δεν είναι βέβαια η κυπριακή διάλεκτος αλλά η στραβή, κακή και άραχλη διατύπωσή της. Και συμφωνώ μαζί του. Εκτός από σπανιότατες εξαιρέσεις (που υπάρχουν) τα κυπριακά που παρατηρούνται σε αρκετά μπλοκ θα μπορούσαν να ονομαστούν "του Γιαννή -Τζονή" "του Πανίκου-Πάνου", "της Αντρούλλας-Άντριας" και καμία σχέση δεν έχουνε με την κυπριακή διάλεκτο όπως π.χ. την φέρει στην ψυχή της και την εκφέρει η θαυμάσια γλώσσα της κ. Αντρειανής από τον Μαραθόβουνο. Ούτε και έχουνε σχέση με τα κυπριακά του Λιπέρτη, του Μιχαηλίδη ή, ακόμα, με του Χαραλαμπίδη (όποτε χρησιμοποιεί την διάλεκτο στην ποίησή του) ή κι άλλων σύγχρονων λογοτεχνών, που διαβάζεις και τα μάτια σου (όσο σ' αφήνουν τα δάκρια) διαπιστώνουν την πορεία της από τα βάθη του χρόνου και εκεί αναγνωρίζεις το "αληθινό πρόσωπο της Κύπρου".

Δεν είναι ότι πρέπει να είναι κανείς λογοτέχνης για να γράφει αξιοπρεπώς είτε στη νεοελληνική είτε στην κυπριακή διάλεκτο. Όπως τα λέει ο Δέμων. Σεβασμός χρειάζεται και λίγη προσοχή. Τα Κυπριακά του (π.χ.) "Βουράτε Γειτόνοι" δεν μπορεί ν' αποτελούν το πρότυπο.

Λεμέσια είπε...

Πέρα από την ανορθογραφία, πολύ περισσότερο με ενοχλεί, όταν γίνεται αυτή η περίεργη χρήση αγγλικών λέξεων μαζί με τα κυπριακά. Κάπου εκεί χάνονται τα όρια σεβασμού του γράφοντος απέναντι στη διάλεκτο (ή την οποιαδήποτε γλώσσα...), αλλά και τα δικά μου όρια ανοχής απέναντι σε τέτοια "κείμενα"...

ΔemΩΝ είπε...

Θα συμπληρώσω μόνο αυτό: νομίζω πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της κυπριακής διαλέκτου που γίνεται τόσο ευρεία χρήση της στον γραπτό λόγο - προφανώς λόγω των μπλογκ - άρα είναι και μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της. Αν δεν διαφυλακτεί και κατά κάποιο τρόπο δεν προστατευτεί τώρα από τους κανίβαλους, αργότερα θα είναι αργά - πολύ αργά φοβάμαι.

Ανώνυμος είπε...

Το κατάντημα της νεο-κυπριακής διαλέκτου στα blogs είναι τραγικό κυρίως όμως φαίνεται στην κυπριακή τηλεόραση , από τις περισσότερες κυπριακές παραγωγές με αντιπροσωπευτικά παραδείγματα την Αίγια την Φούξια , το Βουράτε γειτόνοι κτλ.κτλ... και μη μου πείται ότι κάνουμε κωμωδία με την παραφθορά και γελοιοποίηση του λόγου. Η κυπριακή διάλεκτος αντιστάθηκε επί αιώνες στους κάθε λογής κατακτητές είναι κρίμα εμείς οι ίδιοι να την δολοφονούμε καθημερινά , ας κάνουμε μια προσπάθεια να μην εκφυλιστεί περισσότερο.

ΔemΩΝ είπε...

Ανώνυμε, η Αίγια Φούξια και το Βουράτε Γειτόνοι μαθαίνω πως σπάνε όλους τους δείκτες τηλεθέασης, οπότε... άστα να πάνε.

Eólica είπε...

Δε γράφουμε όπως η "κ. Αντρειανή από τον Μαραθόβουνο" όπως είπε η Σύθαμπο. Γράφουμε όπως μιλούμε καθημερινά. Καταγράφουμε στα μπλογκς μας την κυπριακή διάλεκτο όπως την μιλούμε εμείς σήμερα, οι νέοι τζιαι οι οποιασδήποτε ηλικίας γράφουμε μπλογκς. Φυσικά απαιτείται σεβασμός και σωστή ορθογραφία, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες εφόσον οι ήχοι της κυπριακής δεν αποδίδονται φωνητικά με το ελληνικό αλφάβητο. Εξ ου και οι διάφορες παραλλαγές στη γραφή, π.χ. shίλλος, σιύλλος για τη λέξη σκύλος κλπ.
Ναι, ορισμένοι γράφουν πολύ ωραία (όπως για παράδειγμα ο Aceras) και άλλοι όχι τόσο, όμως το ίδιο δε συμβαίνει και στα ελληνικά μπλογκς; Άλλοι το έχουν, άλλοι δεν το έχουν το συγγραφικό! ΑΛλά το ίντερνετ είναι ελεύθερο και ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει, όπως και ο καθένας μπορεί να επιλέγει τι διαβάζει.
Τελικά εσύ, Δέμων, συνεχίζεις να διαβάζεις κυπριακά μπλογκς;

Σημειώσεις σε τσιγαρόχαρτο είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔemΩΝ είπε...

φυσικα και διαβάζω εολικα...

ΔemΩΝ είπε...

και ναι, φυσικά και γίνεται έτσι και στην Ελλάδα με την οποία έχω ασχοληθεί δεόντως στο παρελθόν, αλλά εδώ ασχολήθηκα με τα κυπριακά μπλογκς όπου το θέμα είναι πιο "φλέγον" κατά τη γνώμη μου διότι η γλώσσα δεν έχει "άμυνες" μια και δεν διδάσκεται π.χ. οπότε είναι πολύ πιο ευάλωτη.

(απο αγάπη στη γλώσσα κάνω τέτοια ποστ εόλικα...)

;)