Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Περί ευθυνών

Εφόσον το κοπάδι προτιμούσε να εκλέγει πρόβατα αντί για τσοπάνη, προκειμένου να βόσκει απαθές κι ανενόχλητο στο λιβάδι, όφειλε να είναι προετοιμασμένο πως κάποια στιγμή θα το τρώγαν οι λύκοι.

16 σχόλια:

Disdaimona είπε...

Τι μας λες;
Ποιό είναι το κοπάδι ο τσοπάνης και ο λύκος;

το κοπάδι είναι ο κόσμος;
και ο τσοπάνης οι κυβερνήτες;
και ο λύκος το ΔΝΤ και η ΕΕ;

και το κοπάδι τόσα χρόνια έβοσκε απαθές και ανενόχλητο; που ακριβώς έβοσκε;σε πολυτελή λιβάδια;και η αιτία της καταστροφής του είναι πως δεν βρήκε καλό τσοπάνι;

δεμων ακούς τι λες;;;

από πότε ο κόσμος είναι "τα πρόβατα" που θέλουν τσοπάνι;;;;

ωρέ μπράβο ένας ελληνας!
καλά το λέω εγώ. νάσαι έλλην και φιλέλλην είναι πράμα δυστυχώς σπάνιο!

ΔemΩΝ είπε...

Το να είσαι Έλλην και φιλέλλην δεν είναι σπάνιο, είναι παράδοξο Δυσδαιμόνα.Ή είσαι το ένα, ή είσαι το άλλο.

Για τα υπόλοιπα που θέτεις, είμαι νομίζω ξεκάθαρος.

Disdaimona είπε...

όσο θα είναι παράδοξο να είσαι έλλην και φιλέλλην άλλο τόσο θα είναι και άδοξο!

για τα υπόλοιπα, θα μου επιτρέψεις να σου πω πως η έννοια της καθαρότητας βρώμισε!

δεν υπάρχει και ξεκάθαρος και φασισμός δέμων, παρά όποτε κάποια "πρόβατα" βλέπουν στον εαυτό τους λυτρωτικούς ηγέτες!

κατά πως είπε και κάποιος το να είσαι πίθηκος και ο καθρέφτης να σου καθρεφτίζει αγίους δεν σε κάνει καθόλου άγιο.

ΔemΩΝ είπε...

Δυσδαιμόνα, έχω δηλώσει πως μ' αρέσει η αντιπαράθεση, αλλά με κάποιο επίπεδο. Το να δηλώνεις την αντίθεση σου στις απόψεις μου με χαρακτηρισμούς δεν περιποιεί τιμή στην εικόνα που είχα για σένα. Δεν θα ανταποδώσω, όχι γιατί δεν κατέχω την τέχνη, αλλά γιατί αφήνω άλλο ένα - τελευταίο - περιθώριο να ξαναδιαβάσεις τα σχόλια σου και να επανέλθεις.

Disdaimona είπε...

δεμων τι δεν περιποιεί τιμη για μένα;

η λέξη πίθηκος;

μήπως περιποιεί για σένα η λέξη "πρόβατο"΄;

εγώ το πρόβατο δεν το πήρα προσωπικά!
διάλεξε εσύ από μόνος σου πως πρέπει να ονομάζονται αυτοί που απαξιώνουν κατ΄αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους.

να πω τώρα, ότι ούτε εγώ το περίμενα και να ξαναδιάβασεις τι έγραψες;...

herinna/ είπε...

Θα ζητήσω συγνώμη για την επέμβαση αλλά δεν γίνεται να μην πω την άποψή μου αφού δημόσια τα λέτε κι εσείς.
Νίκο η Disdaimona έχει δίκιο να οργίζεται και να σου μιλάει έτσι, διότι το κειμενάκι αυτό είναι πολύ προκλητικό και είναι φυσικό να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Αν στόχος σου λοιπόν ήταν αυτό ακριβώς το πράγμα, το πέτυχες.
Από την άλλη, πρέπει κανείς να διαβάζει πίσω από τις λέξεις κι αν δεν μπορεί να το κάνει, πρέπει να σκέπτεται, ποιος είναι αυτός που μιλάει, τι δείγματα όχι γραφής, αλλά χαρακτήρα, προσωπικότητας και αντίληψης έχει μέχρι τώρα δώσει, εν προκειμένω μέσω της γραφής του αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ, με ποιες καταβολές έφτασε στα σημερινά του συμπεράσματα, κι αν παρόλα αυτά εξακολουθεί να τον φουρκίζει ένα τέτοιο κείμενο, να ρωτήσει γιατί το έγραψε. Τι ακριβώς θέλει να καταδείξει. Είναι πράγματι η άποψη ότι ο μοναδικός τρόπος που αναγνωρίζει για πάει η ανθρωπότητα μπροστά είναι να ακολουθήσει ως κοπάδι τους ηγέτες της, ή μια πικρή διαπίστωση πως αφού ως πρόβατα συμπεριφέρονται ούτως ή άλλως, ας βρουν εκεί χάμω έναν τσοπάνη της προκοπής βρε αδελφέ να τους γλυτώσει αυτός από το λύκο. Είναι ο σαρκασμός της κατ' ευφημισμόν δημοκρατίας που μόνο δημοκρατία δεν είναι, ή η απαξίωση ενός συστήματος που κοροϊδεύει το κοπάδι, συγνώμη τους ανθρώπους ήθελα να πω, κι αυτοί καταπίνουν τα χάπια αμάσητα και χωρίς νερό; Τι είναι τέλος πάντων αυτό το προκλητικό τσιτάτο; Είναι ο Νίκος που λάλησε και άρχισε να κλείνει το μάτι στο φασισμό ή ο Νίκος που πάλι λάλησε, επειδή επιλήσμονες της ιστορίας και του τραγικού παρελθόντος, οι άνθρωποι κάθε κοινωνική και ΠΟΛΙΤΙΚΗ συνείδηση συμπεριφέρονται σαν πρόβατα; Είναι μια οργή απέναντι στην επικράτηση της ανοργασμικής ηθικής-ελευθερίας, ή μια ματαιοδοξία που τον θέλει σε καιρούς απόλυτης τύφλωσης να είναι αυτός ο μονόφθαλμος;
Σκέψου disdaimona. Κι εσύ Νίκο, παιχνίδι νέο ήθελες, παιχνίδι νέο βρήκες. Τώρα βλέπω ακριβώς τι εννοούσες, αλλά έλεος βρε παιδί μου! Ο Φρόϊντ τα έχει τινάξει προ πολλού. Απλοί άνθρωποι είμαστε και τέλος πάντων αν είναι αυτό που νομίζω, έχεις βάλει τον πήχυ πολύ ψηλά. Εγώ δεν φτάνω κει πάνω.

herinna/ είπε...

οι άνθρωποι έχοντας αποβάλει κάθε κοινωνική και πολιτική συνείδηση, ήθελα να πω εκεί που πήδηξε η σκέψη μου. αχμ.

ΔemΩΝ είπε...

Ελένη, καμιά δεκαριά κείμενα πιο κάτω, έχω αναρτήσει ένα κείμενο με τίτλο "Μπεεε". Το περίεργο είναι πως αυτό το κείμενο κανείς δεν το "παρεξήγησε", πέρασε χωρίς να ματώσει.

Τώρα σε ότι αφορά αυτό το κείμενο: πρώτον, όποιος πιστεύει πως σε αυτή τη δημοκρατία των δημοσκοπήσεων και της χειραγώγησης, δρουν πολίτες και όχι πρόβατα, καλά κάνει. Εγώ προσωπικά βλέπω γύρω μου μόνο πρόβατα που βελάζουν και τρέχουν μια στο ένα κόμμα εξουσίας και μια στο άλλο - με ηγέτες-πρόβατα που ακολουθώντας τις προσταγές του Μεγάλου Τσοπάνη οδηγούν το κοπάδι στη φωλιά των Λύκων.

Δεν φταίω εγώ που ο σύγχρονος πολίτης-πρόβατο συμπεριφέρεται σαν πρόβατο και που η μόνη διέξοδος είναι να βρει τουλάχιστον ένα τσοπάνη.

Όσο για τις αντιδράσεις, έχω ως μότο κάτω από τον τίτλο του μπλογκ ένα απόσπασμα του Διογένη που εκφράζει με πλήρη καθαρότητα την θέση μου: δεν γράφω εδώ για να χαϊδέψω τα αυτιά κανενός - και κυριως και πάνω απ' όλα των αυτόκλητων προστατών των δήθεν ιδεολογιών του ανθρώπου.

herinna/ είπε...

Ναι. Καλά κατάλαβα λοιπόν κι ας μη διάβασα από το μπεε παρά μόνο τον τίτλο.

Y. K. είπε...

προσωπικα το "μπεε" το θεωρησα ακομα πιο "αφοριστικο" κειμενο ομως δεν με εθιξε, ουτε αυτο με θιγει.

ειναι μια πραγματικοτητα οπως και το οτι η δημοκρατια που εχουμε στην ελλαδα ειναι εξωραϊσμενη και καθολου οπως θα επρεπε να ειναι.
ομως αυτα ειναι τα ψιλα γραμματα.οπως και η εννοια της σοσιαλιστικης πρασινης κυβερνησης μας ειναι και αυτη γραμμενη με ακομα πιο ψιλα γραμματα.
νομιζω δεν θα ξαναψηφισω. θεωρω οτι οπως ο αθεος εχει το δικαιωμα να ειναι αθεος ετσι και ενας ανθρωπος εχει το δικαιωμα να ειναι απολιτικος.
μπεεεεεεε ;)
καλημερα και μη μασας.εσυ

ΔemΩΝ είπε...

καλημέρα και σε σένα αλις... ;)

demetrat είπε...

ορέ, πλάκωσαν δουλειές και τώρα σε πήρα χαμπάρι.
δεν κατάλαβα τελικά ποιό είναι το πρόβλημα το προς αντιπαράθεση;
το βέλαζμα;
ή το ότι γίνεται αντιληπτό;
δ

ΔemΩΝ είπε...

Μπεεεε!..

Αριστερος είπε...

ετσι όπως το πάτε, στο τέλος θα βαφτίσετε τον φασισμό "ευαισθησία" καλές μου κυρίες

demetrat είπε...

έλαμου;
μήπως σας είπε πως έχετε κληροδότημα από παλιά το αριστερός;
να μας πείτε και τι μας επιτρέπεται να ονομάζουμε με το όνομά τους.
δ

herinna/ είπε...

Και τελικά ξεχνάμε πως σημασία δεν έχει τι λέει και τι δηλώνει κανείς. Αλλά τι κάνει. Πως ζει, με ποιες πράξεις υποστηρίζει και επαληθεύει αυτό που πρεσβεύει. Εντάξει αριστερέ;